Unik landsbygdsfestival med filmpremiär

I nummer 4 2019 hade vi några sidor om festivaler i sommar och tyvärr råkade Askersunds Landsbygdsfestival falla ut och kom inte med så nu lägger vi istället upp den texten här. 

”Varför framställer media, kulturen och politiken den svenska landsbygden som ett stort problem med bristfällig service och mest åldringar och losers som bor kvar?”

Lars Jonsson, Närkesbergsfilm AB. Bild Privat.

Lars Jonsson, Närkesbergsfilm AB. Bild Privat.

Denna och liknande frågor ställde sig Lars Jonsson, producent på Närkesbergsfilm AB, och många fler i hans breda umgängeskrets. Tillsammans med Norra Vätterns Bild och Formkonstnärer drog man igång projektet Berättelser om landsbygd, som i månadsskiftet augusti-september mynnar i en landsbygdsfestival, där också spelfilmen Lantisar, skapad av Närkesbergsfilm AB, har premiär.

– Vi som lever och verkar här känner inte igen oss i den bild som media och politiker ofta förmedlar. Vi vill ge en sannare bild av landsbygden, säger Lars Jonsson.

Jonsson förnekar inte att det finns problem, men mest ser han ett sprudlande entreprenörskap, en stark gemenskap och ett aktivt kulturliv:
– I min lilla by finns 20 småföretag. Under våren besökte vi en konstrunda i trakten, en konstnär i varannan buske!

Filmen Lantisar har spelats in runt om i Askersunds kommun. Här tas en scen med Elin Helinder på det pittoreska caféet Garvaregården Fotograf: Nicklas Astfors

Projektet Berättelser om landsbygd består i två delar:

Spelfilmen Lantisar, en dramakomedi med såväl humor som svärta, utspelar sig i skärningspunkten mellan storstad och landsbygd.

Madde kallas på ett mystiskt sätt hem från sitt flashiga liv i Stockholm till fadern på landsbygden. De har inte haft kontakt på tio år efter moderns dramatiska död. Maddes upplevelser under ett intensivt veckoslut hos fadern ger henne en ny bild av en landsbygd hon lämnat för länge sedan.

– Vi försöker skildra mänskliga relationer i en modern landsbygdsmiljö. Filmens budget är ganska blygsam, men vi vill påstå att filmen håller samma tekniska och konstnärliga klass som flertalet 20-miljonersfilmer, betonar Lars Jonsson.

Filmen är inspelad på flera platser i Askersunds kommun. Huvudrollen spelas av Elin Helinder, känd bland annat från Gåsmamman, Begravningen och Finding Alice.

Projektets andra del är Landsbygdsfestival i Askersund, med galapremiär för filmen Lantisar. Under festivalen visas också flera andra filmer med fina landsbygdsskildringar, musik, konstutställning, ett stort ungdomsprojekt med 25 filmer gjorda av högstadieelever som skildrar sina liv, seminarier med profilerade landsbygdsdebattörer och mycket mer.

Såväl filmen Lantisar som festivalens övriga inslag är gratis.

 – Vi vet att många husbilar brukar hitta till Askersund, som har fyra fina ställplatser. Därför vill vi gärna berätta om vår unika landsbygdsfestival, förklarar Lars Jonsson.

På redaktionen vet vi att flertalet av våra läsare varken bor i Stockholm, Göteborg, Malmö eller någon annan storstad. De bor – just det – på landsbygden. Kanske känner vi igen oss i Lars Jonssons funderingar kring hur vår egen hembygd framställs.

 

Evenemang Konst- och landsbygdsfestival i Askersund
Datum 30 september – 1 september 2019
Arrangör Närkesbergsfilm AB och Norra Vätterns Bild- och Formkonstnärer
Läs mer på www.narkesbergsfilm.se

 

  

Ställplatser Askersund

Askersunds Citycamp & Gästhamn
Södra Infarten 6
696 30 Askersund
0583-140 80
070-5928230

Aspa Båtklubb
Norrviksvägen 4
696 73 Aspa Bruk
070-513 02 64
0583-502 64

Ställplats Mariedamm
Björnfallsvägen 1
696 96 Mariedamm
0768-12 80 70

Ställplats Knalla Gruva
696 96 Zinkgruvan
072-73 74 300

Källa: visitaskersund.se

Lyssna på vår låt

Min Husbil i Sverige »

Arkiv

Arkiv »