Annons: Så här beräknar du gasförbrukningen i fyra enkla steg

Utan gas är det inte mycket som fungerar i husbilen. Hur länge gasmängden räcker kan variera kraftigt beroende på årstid och semesterort. Så här beräknar du gasförbrukningen på egen hand.

Så här beräknar du själv gasförbrukningen i fyra enkla steg.

Sommar

  1. Skriv upp hur länge du använder de gasdrivna enheterna per dag (t.ex. varmvattenberedare: 30 min, spis: 60 min).
  2. Se efter i bruksanvisningen hur mycket gas enheterna förbrukar per timme. Exempel: Varmvattenberedare 120 g/h vid användning 30 min per dag: 120/60 x 30 = 60 g.
  3. Lägg ihop gasförbrukningen för alla enheter så får du den genomsnittliga dagsförbrukningen.
  4. Vid en förbrukning på t.ex. 400 g gas per dag delar du gasens totalvikt i din 11-kilosflaska med dagsförbrukningen: 11 000/400 = 27,5. Gasflaskan på 11 kg räcker alltså i ungefär 27 dagar.

 

Höst/vinter


Två gasflaskor på vardera 11 kg räcker vanligtvis i tre till fyra veckor på sommaren. På vintern kan gasen däremot börja sina redan efter en vecka om det är många minusgrader. För att kunna beräkna gasförbrukningen på hösten eller vintern behöver du ta med värmarens användningstid i beräkningen. Tänk på att värmaren förbrukar olika mycket gas vid olika nivåer (150–500 g/h).

 

Hur mycket gas du behöver beror på fler saker än väder och resmål, till exempel:

  • husbilens storlek och isolering
  • antalet medresenärer
  • de gasdrivna enheternas energieffektivitet
  • hur länge per dag som de gasdrivna enheterna används
  • vilken temperatur du föredrar.

 

Beräkna gasmängden

Med Truma LevelControl är det både enklare och bekvämare. Enheten mäter nivån i flaskan med hjälp av ultraljud och skickar uppgifterna till din smarttelefon via iNet Box. I Truma App ser du den exakta gasmängden i kilogram och procent och får information om hur länge gasen räcker. I samband med marknadslanseringen erbjuder Truma ett set bestående av LevelControl och iNet Box till förmånspriset 3 995 SEK.

Mer information

Lyssna på vår låt

Min Husbil i Sverige »

Arkiv

Arkiv »